Met 800 kilometer aan fietspaden is de provincie Friesland een ideale bestemming voor je fietsvakantie. De fietsroutes die we in deze blog op een rijtje zetten zijn alle vijf meer dan 40 kilometer lang en daarom erg geschikt voor op de elektrische fiets. Of je nu op zoek bent naar rust of avontuurlijke heuvelachtige tochten, Friesland heeft het allemaal.

Elfstedentocht

De laatste officiële Elfstedentocht vond in 1997 plaats. De jaren erna vriest het of te kort of te weinig om de tocht door te laten gaan. Gelukkig kun je de tocht wél nog steeds over het land maken. Wat anders dan op het ijs, maar ook over het land is de 235 kilometer lange route een uitdaging. Een andere optie is daarom de Helftstedentocht, een route van 90 kilometer lang. Deze tochten nemen je mee langs schilderachtige dorpjes, historische steden en prachtige landschappen. Met je elektrische fiets kun je moeiteloos deze lange afstanden afleggen en genieten van het uitzicht.

Tuinenroute

Ontdek de prachtige tuinen, landschappen en natuurgebieden van Friesland tijdens de Tuinenroute. Deze tocht voert je langs kleurrijke bloembedden, geurige bloemen en groene landschappen. Voorbeelden hiervan zijn de vlindertuin of de grootste Europese iepentuin. Je begint de 63 kilometer lange fietstocht in Joure.  Ook dit is weer een lange route en daarom perfect geschikt voor de elektrische fiets.

Friese Meren

Verken de schoonheid van de Friese Meren tijdens een fietstocht langs de waterkant. Je begint en eindigt deze fietstocht in Sneek. Onderweg kun je op verschillende leuke plekken afstappen. Zo kun je bijvoorbeeld in Joure even langs het Museum Joure om de Douwe Egberts collectie te zien. Of stop even voor een drankje of picknick aan de oever. Vind je de route van 65 kilometer wat te lang, dan staan er langs de route meerdere tips om hem in te korten.

Gaasterland

De streek Gaasterland, gelegen in het zuidwesten van Friesland, is een paradijs voor e-bike liefhebbers die van een beetje uitdaging houden. Met glooiende heuvels, kronkelende paden en prachtige uitzichten is dit gebied perfect voor een avontuurlijke fietstocht met je elektrische fiets. De elektrische ondersteuning maakt deze route van 55 kilometer een eitje, waardoor je een totaal ander Friesland kunt ontdekken. Je kunt fietsen naar de enige kliffen van Nederland, vanaf waar het uitzicht over het IJsselmeer adembenemend is.

Greidhoek

Ontdek het uitgestrekte open landschap  van de Greidhoek tijdens een fietstocht van 43,5 kilometer. Deze route is ook geliefd bij vogelspotters, de route komt namelijk langs de vogelkijkhut in het natuurgebied Skrins. Vergeet dus niet je verrekijker mee te nemen! Verder fiets je langs uitgestrekte weilanden, grazende koeien en schattige boerderijen. Tijdens deze fietstocht kun je genieten van de rust en stilte van het platteland.Kortom, Friesland biedt eindeloze mogelijkheden voor prachtige fietsroutes. Vooral op de elektrische fiets is de provincie perfect te verkennen. Dankzij de elektrische ondersteuning kun je moeiteloos genieten van de prachtige landschappen. Ook al zijn de routes lang, heuvelachtig, of krijg je te maken met tegenwind, met je elektrische fiets kun je volop genieten van de omgeving.